Bevallen

Je kunt het proces van bevallen in 3 fasen verdelen; een voorbereidingsfase, een actieve fase en een fase na de geboorte van het kind.

Voorbereidingsfase bevallen

Tijdens de voorbereidingsfase wordt je lichaam klaargemaakt voor de actieve fase van de bevalling.  Deze fase begint al tijdens de laatste weken van je zwangerschap en eindigt dan ook als de actieve fase van de bevalling begint. Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden. Aan het einde van de voorbereidingsfase is de baarmoedermond helemaal kort geworden en kan de baarmoedermond al een beetje open gaan staan (ontsluiten). Je kunt al wat weeën voelen, maar deze duren meestal nog niet zo lang en komen ook niet zo snel achter elkaar.

Actieve fase van de bevalling

Tijdens de actieve fase van de bevalling worden de weeën krachtiger, regelmatig en komen ze wat sneller op elkaar. Weeën ontstaan doordat je baarmoeder, die een groet spier is, samentrekt onder invloed van hormonen. Ze komen als golven, waarbij je de pijn voelt opkomen en je buik harder wordt, de pijn een hoogtepunt bereikt en daarna weer volledig verdwijnt. Tijdens deze fase zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond helemaal open gaat staan, en ontsluit van nul tot tien centimeter. Pas als je volledige ontsluiting hebt, 10 centimeter, kan de baby geboren worden. Om tot dit punt te komen heb je weeën nodig die ongeveer een minuut duren en ongeveer elke 3-5 minuten komen. Weeën kunnen bij elke vrouw en bevalling anders aanvoelen. Meestal voel je ze het heftigst in de onderbuik en trekt het door naar de gehele buik. Sommige vrouwen ervaren weeën ook in de rug en soms in de benen.
Naarmate je meer ontsluiting krijgt zullen de weeën krachtiger worden. Bij een eerste kindje zien we dat de ontsluiting in de actieve fase per uur gemiddeld met 1 cm vordert. Bij een tweede kindje of meer zien we meestal dat het sneller gaat en vordert de ontsluiting gemiddeld met 2 cm per uur. Dit zijn gemiddelden, het is goed mogelijk dat het langer of korter duurt.

Soms breken de vliezen nog voor de actieve fase, maar meestal breken ze (uit zichzelf, of met wat hulp van ons) tijdens de actieve fase. Wanneer de vliezen breken komt er vruchtwater vrij, dit voel je als warm water waardoor het soms lijkt alsof je in de broek plast terwijl je helemaal niet hoefde te plassen. Als de vliezen gebroken zijn zal je voelen dat er warm water blijft aflopen.
Normaal is vruchtwater helder of een beetje roze. Dit is een normale kleur. Je kunt ook kleine witte vlokjes zien. Soms is het vruchtwater groen of bruin, dat kan komen doordat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het is belangrijk dat je ons dan meteen belt, omdat we niet de precieze reden weten dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het kan komen doordat de darmen van de baby helemaal ontwikkeld zijn en het tijd was voor ontlasting, maar soms is het een teken dat de baby wat last heeft van stress. Omdat we de reden niet weten, is poep in het vruchtwater altijd een teken om je bevalling te laten begeleiden door een verloskundige in het ziekenhuis. Zo kan de baby beter in de gaten gehouden worden tijdens de weeën.

Buiten het verstrijken en ontsluiten van de baarmoedermond, moet het hoofdje van de baby ook goed in je bekken zakken. Op het moment dat het hoofdje mooi gezakt is en je 10 cm ontsluiting hebt, is het tijd om te beginnen met persen. Dit is een spannend moment, want nu weet je dat de baby snel komt. Gelukkig krijgen de meeste vrouwen nu ook persweeën, waardoor je precies weet hoe je moet persen. Als je dit niet goed voelt is dat helemaal geen probleem, en helpen wij je gewoon. In principe duurt het persen bij een eerste kindje ongeveer een uur en voor een tweede of volgend kindje ruim een half uur. Natuurlijk kan dit langer of korter zijn.

Fase na de geboorte van het kindje

Nu de baby geboren is start de laatste fase; de fase na de geboorte van het kindje, ook wel de nageboorte genoemd. Tijdens deze periode kan, als alles goed gaat, de baby lekker op je borst liggen zodat je voor het eerst al echt contact kunt maken. Als je borstvoeding wilt geven kunnen we je binnen korte tijd al helpen met het voor de eerste keer aanleggen van de baby. Terwijl jij de kleine bewondert, beoordelen wij vast of het nodig is om je straks te hechten. Hier krijg je dan lokale verdoving voor. Verder is je lichaam nog niet helemaal klaar, want de placenta (of moederkoek) moet nog geboren worden. Meestal komt deze binnen 30 minuten na de bevalling. Het kan zijn dat je nog wat weeën voelt, omdat de placenta los moet komen van je baarmoeder. Als de placenta los ligt, zullen we je vragen om nog een paar keer mee te persen. Als de placenta geboren is controleren we of hij helemaal compleet is en hechten we je als dat nodig is. Nu is de bevalling officieel helemaal klaar.

Als je lekker met de baby geknuffeld hebt, zullen wij de baby nog even helemaal nakijken; zo zullen we wegen, temperaturen, de reflexen testen, het lichaam goed bekijken en vitamine K geven (tenzij jij dat niet wilt). Ook krijgt de baby dan voor het eerst een luier om en kleertjes aan.