Zwanger

Ben je over tijd en denk je dat je zwanger bent? Dan wordt het misschien wel tijd voor een zwangerschapstest. Soms voel je je voor de test al wat misselijk of moe, of zijn je borsten gevoelig. Is de zwangerschapstest positief, dan kun je ervan uit gaan dat je zwanger bent. Je mag ons vanaf nu al mailen of bellen als je vragen hebt, je ongerust voelt of je bij ons aan wilt melden. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

In principe meldt iedere (gezonde) zwangere vrouw zich aan bij de verloskundige. Wij zijn erop getraind om onderscheid te maken tussen zwangere vrouwen met en zonder een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Wanneer je geen verhoogd risico hebt blijf je bij de verloskundige onder controle. Is het risico op complicaties wel verhoogd, dan zal je doorverwezen worden naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Tijdens de gehele zwangerschap, bevalling en de kraamtijd zullen wij goed letten op mogelijke complicaties als bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of een verminderde groei van de baby. In deze gevallen zullen wij overleggen met de gynaecoloog en zo nodig de zorg naar hem overdragen. Natuurlijk zal je hiervan balen, maar wij zullen je zoveel mogelijk tijdens dit proces begeleiden. We zullen je uitleggen wat je kunt verwachten en jouw zwangerschapsdossier goed overdragen. Na de overdracht houden we gewoon contact en mag je ons nog steeds altijd bellen.

Een gemiddelde zwangerschap duurt 280 dagen, dus 40 weken. Wij kunnen je zwangerschapsduur ongeveer berekenen aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Weet je niet precies wanneer dit was? Geen probleem, we kunnen je zwangerschapsduur ook berekenen tijdens de zogenaamde termijnecho.