Echografie

Als je rond de 8 weken zwanger bent bieden we je de mogelijkheid om te kiezen voor een vitaliteitsecho. Op deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact is, wat betekent dat het hartje klopt. Ook kunnen we daarmee vaststellen of het om een één- of meerlingzwangerschap gaat en of de zwangerschap zich in de baarmoeder heeft genesteld.

Wanneer je 10 tot 13 weken zwanger bent krijg je een termijnecho. Deze echo is bedoeld om een nauwkeurig beeld te geven van je zwangerschapsduur. Door de baby helemaal op te meten, weten we op welke datum je precies uitgerekend bent.

In principe is het mogelijk om bij een zwangerschapsduur van 10 weken en meer een uitwendige echo te maken, dat wil zeggen via de buik. Hiervoor is het handig als je een volle blaas hebt. Soms is er met de uitwendige echo niet genoeg te zien, en geeft een inwendige echo een beter beeld. Met een inwendige echo wordt de transducer vaginaal ingebracht. Dit doet meestal geen pijn, maar als je hier moeite mee hebt kun je dit altijd bespreken.

Sinds 1 januari 2007 heeft elke zwangere vrouw de mogelijkheid een twintig-weken echo te laten verrichten. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar, maar het blijft een vrijwillige keuze om dit onderzoek  te laten verrichten. Tijdens je zwangerschapscontrole zul je hier uitgebreid over worden voorgelicht. Deze echo vindt plaats als je tussen de 18 en 22 weken zwanger bent. Het betreft een screeningsonderzoek waar altijd de kans bestaat op vals positieve (er wordt iets gezien maar het blijkt later geen afwijking te zijn) of vals negatieve (een afwijking die er wel is, wordt niet gezien) uitslagen. Een goede uitslag van een echo geeft dus geen garantie voor een gezond kind. Verder is het belangrijk je te realiseren dat de twintig-weken echo geen pretecho is.

Tijdens de zwangerschapscontroles controleren wij met een uitwendig onderzoek of de baby goed groeit. Dit doen wij door de hoogte van je baarmoeder te voelen, de baby te voelen en je buik op te meten. Als wij het vermoeden hebben dat de baby niet groeit zoals verwacht bij de zwangerschapsduur, kunnen wij aanleiding zien voor een groeiecho. Bij deze echo wordt het hoofd, buik en bovenbeen van de baby opgemeten, wat samen een goed beeld geeft van de groei van de baby.

Ook beoordelen we tijdens het uitwendig onderzoek de ligging van de baby. Wij kunnen goed voelen of het hoofdje beneden ligt. Mochten we bij een zwangerschapsduur van 36 weken twijfelen over de ligging van de baby, dan is er reden om een liggingsecho te laten maken. Tijdens deze echo wordt de precieze ligging van de baby bekeken.

Echo’s maken wij niet zelf, daarvoor werken wij nauw samen met echografie praktijk Babyimage in Gorinchem. Hier kun je, naast de medische echo’s, ook terecht voor bijvoorbeeld een geslachtsbepaling of een mooie 4D echo.

Per 1 oktober 2017 is Babyimage gevestigd aan de Wolpherenwal 1, 4201HK te Gorinchem.